JÄRNA FESTIVAL ACADEMY 2021 – KLIMATSORGEN

Samarbete mellan Järna Akademi och Järna Festival Academy!

2 – 10 juli pågår festivalen, med en kombination av klassisk musik i världsklass och tänkvärda framföranden av inspirerande talare, på temat KLIMATSORG. Järna Akademi har tagit fram föreläsarna till årets festival.

För femte året i rad anordnas festivalen som kombinerar samhällsfrågor med klassisk musik på högsta internationella nivå. Årets tema i Järna Festival Academy är Klimatsorg och mellan 2 – 10 juli kommer kulturhuset i Ytterjärna att fyllas till bredden med konserter, föreläsningar och samtal inom ämnet. Artister som Malena Ernman och Torleif Thedéen, samt föreläsare som tidigare språkröret för Miljöpartiet Birger Schlaug och klimataktivisten Pella Thiel kommer att medverka.

Festivalens grundare, tillika internationellt hyllade musikerna Jakob Koranyi och Peter Friis Johansson, vill visa att det går att arrangera en festival på högsta internationella nivå utan att orsaka skador på miljön i en klassisk musikbransch där resor över hela världen vanligtvis är ett faktum. Därför anlitas endast artister som går med på att deras medverkan inte får orsaka några fossila resor och även studenterna förbinder sig att resa med tåg eller elbil.
 
Årets föreläsare:
  • Sara Dahlberg Eriksson: socionom och författare, som har specialiserat sig på att arbeta med sorg och andra förluster.
  • Björn Wiman: kulturchef för DN och författare som inriktat sig på klimatkrisen och arbete mot antisemitism
  • Birger Schlaug: författare, föreläsare och tidigare språkrör för MP
  • Pella Thiel: miljöaktivist och vinnare av WWFs pris “Årets Miljöhjältar” 2019 tillsammans med bland andra Greta Thunberg

För varje dag som går minskar vi våra chanser till en miljömässigt hållbar framtid.

Varför förnekar vi detta faktum? Vilka krafter är det som håller oss tillbaka? Kan vi skylla på politiker och globala företags oförmåga att agera? Eller är vi kanske inte ens förmögna att skapa den nödvändiga förändringen inom oss själva?

När Järna Festival Academy riktar blicken mot klimatkrisen är det människan och hennes oförmåga att hjälpa sig själv som står i centrum. Inom psykiatrin talar man ofta om sorgens fem faser. Det är genom att bearbeta stadierna av förnekelse, ilska, förhandling, depression och acceptans som man lär sig att leva med en ny verklighet. Sorgen är inte en återvändsgränd utan en helt nödvändig process för att vi ska kunna förstå vår situation och skapa en bättre framtid.

Under festivalen blir musiken vägen in till de känslor som förknippas med sorgearbetets stadier och genom föreläsningar och samtal ges vi tillfälle att reflektera över vår personliga relation till klimatkrisens faktum.

Biljetter

Järna Festival Academy erbjuder utöver enkelbiljetter ett mycket attraktivt festivalpass.
Festivalpasset omfattar årets nio tematiska huvudevenemang som arrangeras dagligen kl 19.00 fredag 2 juli till lördag 10 juli.
Ett festivalpass 2021 kostar 1.200 kr.

Köp ditt festivalpass här:
https://nortic.se/dagny/show/113104

Fullständigt program och biljetter finns på hemsidan:  https://jarnafestivalacademy.com/sv/festival2021/

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fält markerade med * måste fyllas i